Μερικές συμβουλές συντήρησης του αυτοκινήτου μας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως με την πρώτη δυνατή νεροποντή…
Και μιας και ο χειμώνας δείχνει να μας χτυπάει την πόρτα, εμείς πρέπει να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τον αγαπημένο μας τετράτροχο φίλο μας, το πολυαγαπημένο μας αυτοκίνητο φυσικά, το οποίο δεν θέλουμε εννοείται να μας προδώσει κάποια βραδινή ώρα στην μέση του πουθενά και με την βροχή έξω να πέφτει καταρρακτωδώς ή ακόμα και το χαλάζι ή χιόνι.
Οπότε μία είναι η λύση για μην βρεθούμε ποτέ μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, να φροντίζουμε για την σωστή και συνεχή συντήρηση του τετράτροχου φίλου μας, ακολουθώντας μερικές απλές, αλλά ωστόσο, βασικές συμβουλές…
Πέρα λοιπόν από τον προγραμματισμένο -τακτικό- έλεγχο που υποδεικνύει ο κατασκευαστής κάθε αυτοκινήτου με προγραμματισμένα service, θεωρείται απαραίτητος και ένας πρόσθετος έλεγχος σε μερικά βασικά σημεία του αυτοκινήτου προκειμένου αυτό να διατηρείται ασφαλές και αξιόπιστο…
Ας δούμε στην συνέχεια μερικά από τα πιο βασικά σημεία που πρέπει να ελέγχουμε…
1. Τα ελαστικά. Απαραίτητος ο έλεγχος σωστής κατάστασης (πέλμα μεγαλύτερο από τα 1,6 χιλ που ορίζει ο ΚΟΚ) με τις πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Αν κινούμαστε σε περιοχές με κακοκαιρία ή χιόνια, επιλέγουμε λάστιχα ειδικού τύπου (M+S -παντός καιρού ή χιονιού) ανάλογα τις συνθήκες των διαδρομών σας. Αλλάζουμε επίσης τα λάστιχα αν έχουν μεγάλη «ηλικία» δηλ. 4 ή 5 χρόνια.
2. Σύστημα ψύξης κινητήρα: Απαραίτητο το αντιψυκτικό-αντιθερμικό για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα και την προφύλαξή του στις χαμηλές θερμοκρασίες. Απαραίτητος επίσης ο πλήρης έλεγχος του συστήματος (κατάσταση ιμάντων, σωληνώσεων και σφικτήρων κά) και ο έλεγχος καλής λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης / εξαερισμού.
3. Μπαταρία: Ελέγχουμε τη μπαταρία (το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη στο συνεργείο σας αν είναι ανοικτού τύπου) για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ξεκίνημα στα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά… Αν έχετε αμφιβολία αλλάξτε τη, διότι η μπαταρία «παραδίδει το πνεύμα της» στο κρύο… απροειδοποίητα!
4. Υαλοκαθαριστήρες: Ελέγχουμε ότι καθαρίζουν σωστά. Αν όχι αλλάξτε τα μάκτρα τους. Βεβαιωθείτε επίσης ότι στο δοχείο του πλυστικού υγρού υπάρχει αντιψυκτικό.
5. Φώτα: Πρέπει να ελεγχθεί η σωστή τους ρύθμιση, ώστε και να βλέπουμε καλά και να μη «τυφλώνουμε» τους απέναντι. Αν κινούμαστε σε περιοχές με ομίχλη, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση διαθλαστικών προβολέων (ομίχλης).
6. Αλυσίδες χιονιού: Πρέπει να τις έχουμε μαζί σας σε κάθε έξοδο, ώστε να μη … «κολλήσουμε» αν βρεθούμε ξαφνικά σε… χιόνια!
Τέλος, σκόπιμο είναι να έχουμε μαζί όλα εκείνα τα απαραίτητα «σύνεργα» και βοηθητικά εργαλεία για περιπτώσεις ανάγκης όπως φακό, σχοινί ρυμούλκησης (ιμάντα), βοηθητικά καλώδια για «δανεικό ρεύμα» στη μπαταρία, προειδοποιητικό «τρίγωνο» κ.ά. και φυσικά το τηλέφωνο μας σε λειτουργία.
Πριν ξεκινήσουμε κάποιο μακρινό οδικό ταξίδι φροντίζουμε να ενημερωθούμε για την κατάσταση του καιρού τόσο στον προορισμό μας όσο και κατά μήκος της διαδρομής που πρόκειται να ακολουθήσουμε. Αν υπάρχει ευκολότερη διαδρομή δεν χρειάζεται σκέψη, απλά την επιλέγουμε…
Επίσης όσο αφορά στην οδήγηση στις «έντονες» χειμερινές συνθήκες (βροχή, χιόνι, πάγο κα) θεωρούμε πως είναι περιττό να σας αναφέρουμε ότι πρέπει να οδηγούμε με μικρότερες ταχύτητες, κρατώντας μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, χωρίς απότομες κινήσεις και με ασφαλώς έγκαιρη προειδοποίηση των άλλων οδηγών της κυκλοφορίας. Δεν νοείται να αλλάζουμε πορεία ή λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς την χρήση του φλάς, διαφορετικά τα αυτοκίνητα δεν θα είχαν φλάς…
Τέλος, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από την ΕΛΠΑ ο νούμερο ένα λόγος ακινητοποίησης οχημάτων, κατά τον περασμένο χειμώνα, ήταν η πεσμένη μπαταρία και στην συνέχεια ακολουθούν αιτίες όπως βλάβες στα ηλεκτρικά, ατυχήματα, κ.α..
Καλό χειμώνα και φυσικά καλό δρόμο…
Πηγή : athleticaradio.gr